MobilityAnalyst-gebruikers aan het woord.

MobilityAnalyst wordt door veel verschillende soorten gebruikers ingezet: overheden, dienstverleners, productiebedrijven, ziekenhuizen en bijvoorbeeld adviseurs. In Nederland loopt dat vaak via regio’s die met MobilityLabel samenwerken. De regio’s laten regelmatig werkgevers aan het woord die MobilityAnalyst gebruiken. Hieronder een bloemlezing daarvan.

DC Klinieken Lairesse
Michel Yakoub, locatiemanager

Leuk om mee te spelen

“Een geweldige tool en leuk om mee te spelen. We zagen gelijk dat, wanneer we een paar zaken zouden veranderen, dit parkeerplekken zou schelen.
Wat gelijk uit de scan naar voren kwam was dat maar weinig medewerkers met het openbaar vervoer naar de kliniek kwamen. Dat vond ik zo opvallend! We hebben een hele goede verbinding, dus dat was niet de reden dat mensen de tram of bus niet pakten. Daarom heeft HR besloten om, ondanks dat we nog niet klaar zijn met ons nieuwe mobiliteitsbeleid, de OV-vergoeding gelijk aan te passen. In eerste instantie werd niet de gehele reis vergoed, sinds anderhalve maand is dit wel het geval: P&R én OV worden nu 100 procent vergoed. We hopen dat onze mensen door deze aanpassing vaker het openbaar vervoer pakken.”

Verder lezen

Bunge Loders Croklaan
Erica van Dijk, HR-Business Partner

Spelen met parameters

“De verhuizing van het oude kantoor in Wormerveer naar onze gloednieuwe ruimte in Zaandam was een mooie aanleiding om ons mobiliteitsbeleid onder de loep te nemen. Niet alleen omdat we sowieso wilden vergroenen en vernieuwen, maar ook omdat – in tegenstelling tot onze oude plek in Wormerveer – we straks niet genoeg parkeerplekken hebben voor onze 200 kantoormedewerkers. Breikers heeft ons door middel van hun zogenaamde mobiliteitsscan, enorm goed geholpen.” Samen met Breikers heeft Erica gekeken naar alle mogelijkheden. “Het mooie aan het dashboard is dat je kunt spelen met de parameters. Via deze prachtige tool zie je gelijk de resultaten. Wat gebeurt er wanneer medewerkers de auto laten staan en op de fiets stappen? Wie kan prima met het OV reizen en hoe vaak moet diegene dan overstappen? Wat doet fietsen met de vitaliteit van de medewerker? Met hoeveel vermindert hun reistijdverlies doordat ze niet in files staan en wat dragen we als bedrijf bij aan de vermindering van CO2-uitstoot? Werkelijk alles zie je terug in deze prognose. We hadden wel een aantal aannames, maar door dit instrument kun je echt een voorspelling maken. Ook fijn, ik had een dashboard in handen om de OR te laten zien. Ze vonden vooral de transparantie die verkregen werd door de tool van Breikers erg fijn. Wat je met het plan bereikt, wordt inzichtelijk gemaakt. Je kunt als het ware onder de motorkap kijken. Zo creëerden we draagvlak bij de OR. Zo’n dashboard is natuurlijk ook een paradepaardje naar het management. Voor mijzelf was het gebruik van de tool ook een echte eyeopener”, vertelt Erica enthousiast. “We hebben uiteindelijk een groter stappenplan gemaakt dan we vooraf verwacht hadden.“

Verder lezen Bekijk interview

Prinses Máxima Centrum
Vincent Pijpers, Adviseur Organisatie & HR

Bruikbaar instrument over reisgedrag

“Door de mobiliteitsscan van GoedopWeg kregen wij een heel bruikbaar instrument in handen om het reisgedrag van onze organisatie in beeld te brengen. Met de resultaten hebben we een workshop georganiseerd waarin het onderwerp vitaliteit centraal stond. Voor ons als kinderoncologisch centrum is vitaliteit een heel belangrijk thema en daar hoort onder andere bij dat wij het gebruik van de fiets stimuleren. Met behulp van de mobiliteitsscan kunnen wij dat nog gerichter gaan doen.”

Verder lezen

EMG NL
Astrid Bonefaas, manager HR

Duidelijkheid door mobiliteitsscan

Uit de mobiliteitsscan bleek in eerste instantie wat men al wist; medewerkers wonen door het hele land. “En we zijn een lastig bedrijf. Niet alleen hebben we te maken met wisseldiensten – iemand die midden in de nacht klaar is heeft vaak geen behoefte om naar huis te fietsen – we werken ook vaak op locatie. Dat kan overdag zijn bij Omroep Max hier op het Media Park, maar dat kan ook ergens in het land zijn tijdens het filmen van de Eredivisie of zelfs op een onbewoond eiland voor opnames van Expeditie Robinson. Toch gaf de mobiliteitsscan duidelijkheid. We hadden het visueel. De mobiliteitsscan liet zien dat er toch meer fietsmogelijkheden waren dan ik eerder gedacht had. Best veel collega’s wonen binnen een straal van 20 kilometer. Voor deze medewerkers wilden we het mogelijk maken om op de fiets naar het Media Park te komen. We hebben daarom een fietsplan ingevoerd.”

Verder lezen

Terberg Benschop
Gert-Jan van Hilten, marketing manager

Tekort aan parkeerplaatsen

“Deze mobiliteitsscan biedt een mooi vertrekpunt om te kijken naar wat mogelijke oplossingen zijn om verkeersdruk en parkeerdruk te verminderen.”

Verder lezen Bekijk interview

Gemeente Haarlemmermeer
Yos Hopman, HRM-beleidsmedewerker

Enorm fietspotentieel

“Een belangrijke reden voor het maken van een nieuw mobiliteitsbeleid is het feit dat we onze vervoersbewegingen willen spreiden waar mogelijk, onze CO2-uitstoot willen verminderen, gebruik van openbaar vervoer en fiets willen stimuleren en in willen zetten op vitalere werknemers. Ons nieuwe mobiliteitsbeleid moet een bijdrage leveren aan al deze doelstellingen.” Uit de aangeboden MobilityAnalyst-scan bleek dat dat goed mogelijk was. “Nadat we alle postcodes hadden ingevuld, zagen we dat 800 van de 1200 medewerkers binnen een straal van twintig kilometer van werk wonen. Dat is een enorm fietspotentieel, rekening houdend met het gebruik van de e-bike voor de wat langere afstanden. Om medewerkers te stimuleren de auto te laten staan, gaan we nu kijken of we de vergoeding voor fiets- en OV-gebruik kunnen verhogen.”

Verder lezen

Lexence
Olga Wolters-Abelmann, manager HR

Mogelijkheden inzichtelijk maken

“We wilden dat ons kantoor voor onze medewerkers beter bereikbaar was, dat de reismogelijkheden flexibeler werden, en we wilden de secundaire arbeidsvoorwaarden aanpassen aan deze tijd, het fileprobleem terugdringen én tegelijkertijd iets doen met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen.” Lexence schakelde Breikers in die begon met een MobilityAnalyst-scan. “Die tool heeft ons enorm geholpen om de mogelijkheden inzichtelijk te maken. Samen met de adviseur hebben we een nieuwe mobiliteitsvisie gemaakt en dat vervolgens bij ons Dagelijks Bestuur neergelegd. Deze visie werd volledig omarmd!”

Verder lezen

Gemeente Amstelveen
Tabitha van Hove, Hoofd Wijkbeheer

Bereikbaarheid niet optimaal

“Door MobilityAnalyst werd ook duidelijk dat het OV voor veel werknemers geen reëel alternatief is, aangezien het Raadhuis met het OV niet optimaal bereikbaar is. We moeten het meer zoeken in het verhogen van het fietsgebruik en het hybride werken. Door corona hebben we gezien dat er op dit vlak veel meer mogelijk is dan we ooit hadden gedacht. Dit heeft gehalveerde beweegpatronen tot gevolg gehad die we nu vast willen houden”

Verder lezen

OLVG
Els Vegter, hoofd HR Services

Duidelijkheid over reisgedrag

“De consultant maakte een mobiliteitsscan waaruit onder andere duidelijk werd waar onze mensen wonen en welke vervoersmogelijkheden ze gebruiken. Maar ook welke alternatieven er voor deze medewerkers mogelijk zijn; het OV, fiets of e-bike. En we zagen wat we wel al wisten; zo goed als alle collega’s die op locatie Oost werken, komen met het openbaar vervoer of pakken de fiets. Logisch ook, voor deze collega’s is dat de enige mogelijk om naar werk te komen, vergoeding voor parkeren in de garage krijgen ze niet. Daar ligt dan ook precies het probleem; we willen ook personeel aantrekken dat verder weg woont, buiten de stad. Uit de mobiliteitsscan werd ook iets anders duidelijk; personeel dat in West werkzaam is en dicht bij deze locatie woont, pakt best vaak de auto terwijl ze op fietsafstand wonen.”

Verder lezen