MobilityAnalyst-gebruikers aan het woord.

MobilityAnalyst wordt door veel verschillende soorten gebruikers ingezet: overheden, dienstverleners, productiebedrijven, ziekenhuizen en bijvoorbeeld adviseurs. In Nederland loopt dat vaak via regio’s die met MobilityLabel samenwerken. De regio’s laten regelmatig werkgevers aan het woord die MobilityAnalyst gebruiken. Hieronder een bloemlezing daarvan.

NationalePolitie
Nationale Politie

Richard van Damme, projectcoördinator Duurzame Mobiliteit

Resultaten zijn blauwdruk voor succesvolle, landelijke mobiliteitsaanpak

“Terwijl de politie sterk inzet op fietsen en OV, bleek uit de mobiliteitsscan dat een groot deel van de werknemers toch steeds de auto kiest. De gemiddelde woon-werkafstand, voor alle werknemers bij de politie in het hele land, ligt tussen de 25 en 30 kilometer. Hoe kan de politie met deze afstanden toch ander vervoer stimuleren? De mobiliteitsscan geeft veel handvatten voor de toekomst.”

ProPersona
Pro Persona

Corina Bots, directeur bedrijfsvoering

Uit de mobiliteitsscan kwamen kansen naar voren

“Een van onze doelen was om een mobiliteitsplan op te stellen. Daarvoor hebben we advies gevraagd aan een mobiliteitsmakelaar in de regio. De mobiliteitsmakelaar van Slim & Schoon Onderweg is toen begonnen met het uitvoeren van een mobiliteitsscan. Op basis van feiten en cijfers zagen we direct verbetermogelijkheden. Met een mobiliteitsscan krijg je inzicht in het reisgedrag van medewerkers. Er wordt onder andere gekeken naar de woonplaats van medewerkers en hoe ze naar hun werk reizen. Bij Pro Persona waren er twee duidelijke uitkomsten: 1) veel medewerkers die binnen tien kilometer van het werk wonen, komen met de auto naar het werk, 2) medewerkers die verder weg wonen, wonen vaak dichter bij een andere locatie van Pro Persona.”

arjo
Arjo Nederland

Dirk-Jan

Het was verrassend en confronterend tegelijk om te zien hoeveel OV-potentie er was

“Via mobiliteitsmakelaar Tim Klein kwam Dirk-Jan in contact met Slim & Schoon Rivierenland. “In 2020 zijn we uitgeroepen tot beste werkgever in de regio Gelderland. Zo kwamen we bij Slim & Schoon Rivierenland in het vizier.” Voor meer inzicht in de reisafstanden deed Arjo de mobiliteitsscan van Slim & Schoon Rivierenland op basis van postcodes. “Het was verrassend en confronterend tegelijk om te zien hoeveel OV-potentie er was, ook al zijn de OV-verbindingen vrij slecht”, vertelt Dirk-Jan. “Het probleem is het laatste stuk, van de stations Geldermalsen en Tiel naar kantoor. Uit de scan blijkt dat maar liefst 21 mensen dit zouden kunnen fietsen, maar dat nu niet doen. Daarom vinden we het belangrijk dat de fietshubs er nu zijn.”

DC-klinieken
DC Klinieken Lairesse

Michel Yakoub, locatiemanager

Leuk om mee te spelen

“Een geweldige tool en leuk om mee te spelen. We zagen gelijk dat, wanneer we een paar zaken zouden veranderen, dit parkeerplekken zou schelen. Wat gelijk uit de scan naar voren kwam was dat maar weinig medewerkers met het openbaar vervoer naar de kliniek kwamen. Dat vond ik zo opvallend! We hebben een hele goede verbinding, dus dat was niet de reden dat mensen de tram of bus niet pakten. Daarom heeft HR besloten om, ondanks dat we nog niet klaar zijn met ons nieuwe mobiliteitsbeleid, de OV-vergoeding gelijk aan te passen. In eerste instantie werd niet de gehele reis vergoed, sinds anderhalve maand is dit wel het geval: P&R én OV worden nu 100 procent vergoed. We hopen dat onze mensen door deze aanpassing vaker het openbaar vervoer pakken.”

Bunge-Loders-Croklaan
Bunge Loders Croklaan

Erica van Dijk, HR-Business Partner

Spelen met parameters

“De verhuizing van het oude kantoor in Wormerveer naar onze gloednieuwe ruimte in Zaandam was een mooie aanleiding om ons mobiliteitsbeleid onder de loep te nemen. Niet alleen omdat we sowieso wilden vergroenen en vernieuwen, maar ook omdat – in tegenstelling tot onze oude plek in Wormerveer – we straks niet genoeg parkeerplekken hebben voor onze 200 kantoormedewerkers. Breikers heeft ons door middel van hun zogenaamde mobiliteitsscan, enorm goed geholpen.” Samen met Breikers heeft Erica gekeken naar alle mogelijkheden. “Het mooie aan het dashboard is dat je kunt spelen met de parameters. Via deze prachtige tool zie je gelijk de resultaten. Wat gebeurt er wanneer medewerkers de auto laten staan en op de fiets stappen? Wie kan prima met het OV reizen en hoe vaak moet diegene dan overstappen? Wat doet fietsen met de vitaliteit van de medewerker? Met hoeveel vermindert hun reistijdverlies doordat ze niet in files staan en wat dragen we als bedrijf bij aan de vermindering van CO2-uitstoot? Werkelijk alles zie je terug in deze prognose. We hadden wel een aantal aannames, maar door dit instrument kun je echt een voorspelling maken. Ook fijn, ik had een dashboard in handen om de OR te laten zien. Ze vonden vooral de transparantie die verkregen werd door de tool van Breikers erg fijn. Wat je met het plan bereikt, wordt inzichtelijk gemaakt. Je kunt als het ware onder de motorkap kijken. Zo creëerden we draagvlak bij de OR. Zo’n dashboard is natuurlijk ook een paradepaardje naar het management. Voor mijzelf was het gebruik van de tool ook een echte eyeopener”, vertelt Erica enthousiast. “We hebben uiteindelijk een groter stappenplan gemaakt dan we vooraf verwacht hadden.“

MMC-logo
Prinses Máxima Centrum

Vincent Pijpers, Adviseur Organisatie & HR

Bruikbaar instrument over reisgedrag

“Door de mobiliteitsscan van GoedopWeg kregen wij een heel bruikbaar instrument in handen om het reisgedrag van onze organisatie in beeld te brengen. Met de resultaten hebben we een workshop georganiseerd waarin het onderwerp vitaliteit centraal stond. Voor ons als kinderoncologisch centrum is vitaliteit een heel belangrijk thema en daar hoort onder andere bij dat wij het gebruik van de fiets stimuleren. Met behulp van de mobiliteitsscan kunnen wij dat nog gerichter gaan doen.”

EMG-logo
EMG NL

Astrid Bonefaas, manager HR

Duidelijkheid door mobiliteitsscan

Uit de mobiliteitsscan bleek in eerste instantie wat men al wist; medewerkers wonen door het hele land. “En we zijn een lastig bedrijf. Niet alleen hebben we te maken met wisseldiensten – iemand die midden in de nacht klaar is heeft vaak geen behoefte om naar huis te fietsen – we werken ook vaak op locatie. Dat kan overdag zijn bij Omroep Max hier op het Media Park, maar dat kan ook ergens in het land zijn tijdens het filmen van de Eredivisie of zelfs op een onbewoond eiland voor opnames van Expeditie Robinson. Toch gaf de mobiliteitsscan duidelijkheid. We hadden het visueel. De mobiliteitsscan liet zien dat er toch meer fietsmogelijkheden waren dan ik eerder gedacht had. Best veel collega’s wonen binnen een straal van 20 kilometer. Voor deze medewerkers wilden we het mogelijk maken om op de fiets naar het Media Park te komen. We hebben daarom een fietsplan ingevoerd.”

Terberg-Benschop
Terberg Benschop

Gert-Jan van Hilten, marketing manager

Tekort aan parkeerplaatsen

“Deze mobiliteitsscan biedt een mooi vertrekpunt om te kijken naar wat mogelijke oplossingen zijn om verkeersdruk en parkeerdruk te verminderen.”

gemeente-Haarlemmermeer
Gemeente Haarlemmermeer

Yos Hopman, HRM-beleidsmedewerker

Enorm fietspotentieel

“Een belangrijke reden voor het maken van een nieuw mobiliteitsbeleid is het feit dat we onze vervoersbewegingen willen spreiden waar mogelijk, onze CO2-uitstoot willen verminderen, gebruik van openbaar vervoer en fiets willen stimuleren en in willen zetten op vitalere werknemers. Ons nieuwe mobiliteitsbeleid moet een bijdrage leveren aan al deze doelstellingen.” Uit de aangeboden MobilityAnalyst-scan bleek dat dat goed mogelijk was. “Nadat we alle postcodes hadden ingevuld, zagen we dat 800 van de 1200 medewerkers binnen een straal van twintig kilometer van werk wonen. Dat is een enorm fietspotentieel, rekening houdend met het gebruik van de e-bike voor de wat langere afstanden. Om medewerkers te stimuleren de auto te laten staan, gaan we nu kijken of we de vergoeding voor fiets- en OV-gebruik kunnen verhogen.”

Lexence
Lexence

Olga Wolters-Abelmann, manager HR

Mogelijkheden inzichtelijk maken

“We wilden dat ons kantoor voor onze medewerkers beter bereikbaar was, dat de reismogelijkheden flexibeler werden, en we wilden de secundaire arbeidsvoorwaarden aanpassen aan deze tijd, het fileprobleem terugdringen én tegelijkertijd iets doen met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen.” Lexence schakelde Breikers in die begon met een MobilityAnalyst-scan. “Die tool heeft ons enorm geholpen om de mogelijkheden inzichtelijk te maken. Samen met de adviseur hebben we een nieuwe mobiliteitsvisie gemaakt en dat vervolgens bij ons Dagelijks Bestuur neergelegd. Deze visie werd volledig omarmd!”

gemeente-Amstelveen
Gemeente Amstelveen

Tabitha van Hove, Hoofd Wijkbeheer

Bereikbaarheid niet optimaal

“Door MobilityAnalyst werd ook duidelijk dat het OV voor veel werknemers geen reëel alternatief is, aangezien het Raadhuis met het OV niet optimaal bereikbaar is. We moeten het meer zoeken in het verhogen van het fietsgebruik en het hybride werken. Door corona hebben we gezien dat er op dit vlak veel meer mogelijk is dan we ooit hadden gedacht. Dit heeft gehalveerde beweegpatronen tot gevolg gehad die we nu vast willen houden”

OLVG-e1658328608766
OLVG

Els Vegter, hoofd HR Services

Duidelijkheid over reisgedrag

“De consultant maakte een mobiliteitsscan waaruit onder andere duidelijk werd waar onze mensen wonen en welke vervoersmogelijkheden ze gebruiken. Maar ook welke alternatieven er voor deze medewerkers mogelijk zijn; het OV, fiets of e-bike. En we zagen wat we wel al wisten; zo goed als alle collega’s die op locatie Oost werken, komen met het openbaar vervoer of pakken de fiets. Logisch ook, voor deze collega’s is dat de enige mogelijk om naar werk te komen, vergoeding voor parkeren in de garage krijgen ze niet. Daar ligt dan ook precies het probleem; we willen ook personeel aantrekken dat verder weg woont, buiten de stad. Uit de mobiliteitsscan werd ook iets anders duidelijk; personeel dat in West werkzaam is en dicht bij deze locatie woont, pakt best vaak de auto terwijl ze op fietsafstand wonen.”

breikers-e1607003882681
Breikers

Rein Aarts, directeur

The MobilityAnalyst tool provides a very clear and profound view of which options are viable

“The analysis is in the heart of our consultancy process, we want to know how people travel. We’ve seen that the analysis made also helps employers see what the options are. The MobilityAnalyst tool provides a very clear and profound view of which options are viable for which people. It helps in the transition process and it’s a very objective way of presenting the existing traveling options. Not only does the tool show cycling potential, but it also provides a ‘stacked’ overview of potential cycling policy, public transport policy, and work-from-home policy.”

Over ons

MobilityAnalyst is een dienst van MobilityLabel, leverancier van tools voor mobiliteitsbeleid.

Contact
Support
Mail
MobilityLabel BV

Nieuwegracht 1
3512LB Utrecht – Nederland
KvK: 85840513
BTW: NL863762207B01

Launch login modal Launch register modal